Image Alt

Toszkána

Toszkánai kirándulásra egy humoros mondással készültem (nem tudom kié és sajnos nem is biztos, hogy szó szerint így volt): az Észak-Itáliai városállamok évszázadokig háborúztak egymással. És mi lett az eredménye? Megszületett a reneszánsz. Michelangelo, Boticelli, Donatello, Leonardo da Vinci. Svájcban 500 évig béke volt. És mit találtak fel? A kakukkos órát.

Ilyen előzmények után szerveztünk rövid Toszkán kirándulást a reneszánsz egyik meghatározó városába, Firenzébe. Város- és múzeum látogatással és a közeli Cinque Terre falvainak a megtekintésével.

Júliusban senkinek nem ajánlott: óriási hőség, elviselhetetlen tömeg szinte mindenhol. Mindenre előre helyet kell foglalni és mindent időre ki kell számítani.

Ráadásul aki igazán kedveli a festészetet, szobrászatot, annak ez minimum egy hetes múzeumlátogatás, mert ha csak a jelentősebb múzeumokra szán egy-egy napot, akkor ez a minimum.

Nem különb a helyzet sajnos a Cinque terrével sem. Aki szeret túrázni, annak (ha épp meg vannak nyitva a falvak közötti túraútvonalak) talán egy fokkal jobb, de a vonatos megközelítés bár gyors, de meglehetősen iparszerű.

Toszkána (és Firenze) nagyon jó választás a művészetek kedvelőinek. De csak ősszel, vagy kora tavasszal, amikor talán kevesebb a turista. És mindenképp legalább 4-5 napra kell tervezni. Egyébként kevésbé érint meg az a reneszánsz város hangulata.

.

Play
Play
Play